WINGS 'Tawan' Melaka

Oleh : nazghoul
03 Feb 2015 09:21

WINGS Live At MITC Melaka

WINGS Live At MITC Melaka WINGS Live At MITC Melaka
WINGS Live At MITC Melaka WINGS Live At MITC Melaka

12 album studio, 2 album split bersama kumpulan Search, 2 album artis vokal various dan 13 lagi album yang terdiri dari himpunan lagu-lagu hits, live dan unplugged menjadikan kumpulan Wings mempunyai 29 album kesemuanya. Legenda rock tanahair ini masih kekal menggegarkan pentas sehingga ke hari ini. Mana mungkin kita lupa persembahan lagu mereka Taman Rashidah Utama yang mengagumkan sewaktu  Juara lagu 1989.  Awie (vokal), Eddie (bass), Black (drum) dan Joe (gitar) kini kembali dengan album terbaru mereka Menakluk Kosmos untuk mengubat kerinduan peminat rock yang barangkali sudah bosan dengan kebanjiran artis dan muzik asing yang mula mencemarkan persada seni tanahair.

Konsert ini adalah ulangtahun ke-30 penubuhan Wings sejak penubuhannya tahun 1985 dan juga sebagai rangka promosi untuk album terbaru “Menakluk Kosmos”.  Kemuncak karier mereka adalah menerusi album Teori Domino yang terkenal dengan lagu hit Sejati. Walaupun muzik rock sudah kurang impaknya, Awie yang meninggalkan Wings pada tahun 1993, akhirnya kembali menyertai Wings dan ini telah membawa berita  gembira buat peminat mereka. Maka, lengkapnya korum mereka di konsert Menakluk Kosmos di MITC baru-baru ini adalah salah satu faktor jumlah kehadiran warga Melaka terutamanya, amat menggalakkan. Hadirin dari segenap lapisan umur membanjiri kaunter tiket di MITC malah, tiket Rock Zone yang mendapat sesi meet-and-greet secara eksklusif juga habis terjual.

Jam 9.15 malam, DJ Ismahalil Hamzah selaku emcee bertugas telah memulakan majlis dengan kerjasama hadirin untuk menyanyikan Negaraku. Sebaik selepas throwback mengenai Wings oleh emcee, Wings memulakan persembahan mereka jam 9.30 malam. Dewan MITC terus digegarkan dengan sambutan sorakan hadirin dengan lagu pembukaan dari Wings iaitu Amok dari album Bazooka Penaka. Lagu seterusnya dari mereka dipetik dari album Teori Domino, Bujang Senang. Mereka kemudiannya membawakan lagu Pengabdian Ku Kekasih dari album Bazooka Penaka.

Selesai 3 lagu tersebut, Awie beriteraksi dengan para hadirin dengan penghargaan dan penghormatan kepada penonton. Malah, Awie juga mengumumkan mengenai tabung Mangsa Banjir yang mereka telah letakkan di lokasi-lokasi strategik sekitar dewan.

Persembahan diteruskan dengan lagu Komplikasi Pramaya dari album terbaru mereka Menakluk Kosmos, Awang Thrasher dari album Jerangkung Dalam Almari. Mereka kemudiannya kembali ke lagu dari album Menakluk Kosmos bertajuk Peti Pandora Mu. Awie kemudiannya mengucapkan terima kasih kepada kesemua peminat mereka atas sokongan terhadap Wings sehingga mencecah sebanyak 29 buah album. Lagu seterusnya ialah Ranggi Metropolis dan Sayap Ilusi dari album Naga Kramat iaitu album penyertaan Awie semula ke dalam kumpulan Wings. Mereka kemudiannya membawakan lagu juga merupakan judul album terkini mereka, Menakluk Kosmos.

Awie kemudiannya mengalu-alukan kehadiran Mantan Ketua Menteri Melaka,YB Senator Tan Sri Hj Mohd Ali bin Mohd Rustam dan isterinya.  Turut hadir menyaksikan siri jelajah konsert Menakluk Kosmos di MITC Melaka adalah Ketua Menteri Melaka YAB Datuk Seri Ir Hj Idris Bin Hj Haron.

Wings meneruskan persembahan dengan membawakan lagu Ingatkan Dia dari album Menakluk Kosmos. Kemudian, lagu yang dinanti-nantikan oleh setiap warga Melaka, lagu yang merupakan inspirasi, semangat dan motivasi bagi semua anak Melaka, Inspirasi Tamingsari dari album pertama mereka Belenggu Irama. Hadirin di segenap pelusuk dewan menyanyikan sekuat suara mereka serentak bersama Awie…rasa bagaikan bergegar lantai dewan. Mereka kemudiannya kembali membawakan lagu dari album Menakluk Kosmos iaitu Raja Segala Duri.

Awie kemudiannya memperkenalkan kesemua ahli kumpulan Wings dan pemuzik latar yang terdiri dari Azizi sebagai pemain keyboard dan juga penyanyi latar iaitu Ayuni, Cha, Nani dan anak Eddie sendiri iaitu Nabila.

Set diteruskan dengan sebuah medley yang turut membariskan lagu-lagu dari album-album tanpa nyanyian Awie. Lagu-lagu tersebut mengikut susunan adalah Biru Mata Hitamku, Belenggu Irama, Potret Monalisa, Taman Rashidah Utama, Di Ambang Wati, Semalam Yang Hangat dan Romania. Lagu medley yang berdurasi lebih kurang 10 minit ini juga telah menggegarkan dewan dengan sing-along iringan semua hadirin.

Joe kemudiannya mempersembahkan solo gitarnya sebelum memulakan lagu Kota Kemusnahan dan Opera Hidup. Wings membawakan lagu terakhir pada malam itu iaitu lagu hit yang turut berjaya ke Juara Lagu 1990, Sejati dari album tertinggi jualan iaitu album Teori Domino.

Mungkin kehadiran penonton tidaklah seramai sewaktu zaman kegemilangan Wings satu ketika dahulu tetapi mereka telah berjaya menepati janji dengan memberikan sebuah persembahan bertenaga yang tidak membosankan dan berjiwa muda di hadapan khalayak lebih 5000 orang.
TERBARU

Sambutan Record Store Day Meriah Di Fenomena Music

QASIDAH NIGHT Bersama SYARIFAH KHASIF Dan RAIHAN

FENOMENA MUSIC Merancakkan Kemeriahan Buat Peminat Dan Artis Sempena RECORD STORE DAY

Konsert 2V Bersama MAN BAI Dan RAHIM MAAROF Di MaTIC

HARUSKAH AKU Membawa Nama MARIA EFFENDI Ke Hong Kong

Pertandingan Vlog Sempena Sambutan Ulang Tahun Melaka Bandaraya Bersejarah

JAMAL ABDILLAH , AMENG Dan ZAMANI Sedia Hiburkan Peminat Di Ipoh

EZA EDMOND Melancarkan Muzik Video BAHAGIA

PRINCE AFFA Mengikut Jejak Ibu Sebagai Penyanyi

Paduan 3 Vokalis Dalam Konsert 3 Suara

JAMAL ABDILLAH Dan M. NASIR Memaparkan Penghibur Sebenar

Persembahan Hebat Dalam The Best Of Joe

Konsert Duo Lagenda Antara Raja Pop Dan Guru

Persembahan Solo Dengan Lagu Pilihan JOE

Konsert 30 Tahun Buat Kekasih Ramli Sarip Dan Khadijah Ibrahim Bakal Hiburkan Peminat Di Perak

Konsert Duo Lagenda Tampilkan JAMAL ABDILLAH Dan M NASIR

Kemeriahan PJ FAIR 2018 Bermula 4 Hingga 11 September Ini

DOA Kumpulan XPDC Untuk Peminat

Persembahan Hebat Oleh RAMLI SARIP Dan KHADIJAH IBRAHIM

Konsert 30 Tahun Doa Buat Kekasih Penuh Jiwa Dan Semangat

KONSERT/TEATER/GIG

JAMAL ABDILLAH Dan M. NASIR Memaparkan Penghibur Sebenar

Persembahan Hebat Dalam The Best Of Joe

Persembahan Unik Oleh PITAHATI Di DPAC

Kumpulan NOAH Memukau Penonton Dengan Lagu-Lagu Hebat Ketika Zaman PETERPAN

Superstar ANGELA ZHANG Memukau Peminat

Konsert Kumpulan NOAH Di Bandung Di Hasilkan Dengan Gemilang

Semangat RAMLI SARIP Dalam Konsert Gala Pelarian

Lagu Terbaik Dan Persembahan Hebat Di Konsert 3 Suara

Konsert Cinta NADIRA ADNAN Mempesona Peminat

Konsert Ulangtahun Yang Penuh Kenangan Daripada SHEILA ON 7

Gema Wirama Wings Menerjah Padang B Plaza Angsana

Malam Kalimah Cinta Yang Persona Daripada OPICK

Lebih 2000 Peminat Banjiri Konsert "Retrofest Asia 2015"

Ritma SEARCH Menerawang Di Hard Rock Cafe Melaka

Pementasan Teater BAWANG PUTIH BAWANG MERAH Mengembalikan Ingatan Kisah Klasik

Hard Rock Cafe Melaka Bergegar Dengan Muzik Berat Underground SIL KHANNAZ dan BRAIN DEAD

"Konsert Wings 30 Tahun", Johor Bakal Di Jajah

Persembahan Hebat Konsert Kembara M. NASIR Yang Berakhir Di Stadium Malawati

WINGS Merubah Atmosfera Stadium Merdeka

Sokongan Tiada Berbelah Bagi Bukti Irama Rock Terus Bergema

WWW.RAWK.COM.MY

ME Portal is now known as RAWK Portal. Our objective still remains the same; to promote commercial, independant as well as underground music, from Rock to Metal genres; sans gossips.

With brand new looks, logo and more aspirational content for your entertainment pleasure. We appreciated your continuous support, and looking for more towards the future.

Our website can be accessed at www.meportal.net or www.rawk.com.my

MANAGEMENT

rawklogoo

mewahlogo

CONTACT

piko

avy

WEB DESIGN

Piko Fairuz [RAWK Entertainment]

PENAFIAN

Mewah Event Management (001754644-M) , RAWK Entertainment (002482799-A) dan juga para editor dilaman web ini meportal.net / rawk.com.my tidak bertanggungjawab dengan sebarang komen atau tulisan yang ditulis oleh para pengunjung dilaman web ini

HAK CIPTA TERPELIHARA

Lesen Creative Commons
karya ini dilesenkan di bawah Lesen Pengiktirafan-BukanKomersial-PerkongsianSerupa 4.0 Antarabangsa Creative Commons.